כל צוואה מועדת לתקיפה
צוואה אמורה להגן ולממש את רצונו של המצווה לאחר לכתו - "רצונו של אדם כבודו".
אך, לא תמיד כך הוא...
למרות שהצוואה היא מסמך משפטי חזק, רבים מאד המשפטים הנמשכים שנים רבות בהם מנסים מנושלי ("מקופחי") צוואות לתקוף אותן לאחר שהן נפתחות (לאחר מותם של המצווים).
בעצם כתיבת צוואה נוצרים מראש מתנגדים עתידיים, אלה שזכויותיהם החוקיות בעיזבון שונו/בוטלו (ה"יורשים על פי דין" בד"כ) לטובת אחרים (ה"יורשים על פי צוואה").
מתנגדי הצוואה יצאו למאבק משפטי ויתקפו אותה במטרה להביא לפסילתה ולהשיב זכויות ש"אבדו" כביכול. מצד שני, יצאו היורשים עפ"י הצוואה להגן עליה כדי לקיימה כלשונה.
טענות מתנגדי הצוואה
במסגרת ה"התנגדות לצוואה" בבית המשפט, יעלו המתנגדים טענות שונות ומגוונות כגון : השפעה בלתי הוגנת בעת החתימה, רצון בלתי חופשי, זיוף צוואה, איום על המצווה, תרמית, נוכחות מוטבי צוואה במעמד החתימה, זיוף חתימה (של המוריש או של העדים), כשרות העדים, התנהלות מעמד החתימה, מצב קוגניטיבי של המצווה, צלילות דעת, ועוד.
הגנת צוואות
חרף ניסיונם הנואש של ה"יורשים על פי צוואה" להגן מפני טענות המתנגדים ולהוכיח את כשרות הצוואה כדי לקיימה, מתקשים שופטי בית המשפט להכריע ולהחליט.
במשפטים רבים, מפאת חוסר בהוכחות, נאלצים שופטים לפסוק על פסילת צוואות או על קיומן על אף שהם חשים כי הם בוגדים ברצונו האמיתי של המצווה.
בשנים האחרונות מתחזקת הדעה בקרב שופטים, עורכי דין וחברי כנסת כי חשוב מאד להגן על צוואות כדי להקל על קיומן ולממש באופן מוחלט את רצונו האמיתי של המצווה והם קוראים לעושים במלאכה לפעול באופן מיידי להגנת צוואה.
מדברי כבוד השופטת ונשיאת בית המשפט העליון הגב' דורית בייניש בפסק דין צוואה :
"... האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים העומדים כיום לרשותנו יכולים
להקל במידה רבה על דרכי ההוכחה ולחסוך את ההתדיינויות הממושכות
והסבוכות הכרוכות בהוכחת מעמד החתימה..." ( פסק דין העליון ע"א 6198/95 )
עדות נצח מתמחים בתיעוד וידאו משפטי מקצועי בכלל ותיעוד מעמד צוואה כהגנה עליה מפני התנגדויות ופסילה בפרט.